Sedef hastalığı, cildi ve tırnakları etkileyen, çok faktörlü bir yapıya sahip kronik inflamatuar bir hastalıktır ve sıklıkla kas-iskelet sistemi patolojisi ile birlikte görülür.
Ciltte pullu ve kaşıntılı, farklı şekil ve boyutlarda kırmızı, kuru lekelerden endişeleniyorsanız bir dermatologdan randevu alın.
Doktorlarımız sedef hastalığını, hem tıbbi tedavi yöntemlerini (merhemler, jeller, aerosoller, tabletler ve ilaç enjeksiyonları) hem de bir İtalyan lazer cihazı kullanılarak excimer ışığıyla kanıtlanmış tedaviyi kullanarak entegre bir yaklaşım kullanarak tedavi etmektedir.
Sedef hastalığının nedenleri
Doktorlar sedef hastalığının gelişmesinin çeşitli nedenlerini sayarlar:
- Genetik yatkınlık - bilim adamları, varlığı hastalığın başlangıcına yatkın olan bir dizi gen tanımladılar;
- Endokrin, bağışıklık ve sinir sistemlerinin arızaları;
- Bazı çevresel faktörlerin olumsuz etkileri.
Aşağıdakileri içeren kışkırtıcı faktörler de vardır:
- Kronik bulaşıcı hastalıklar (çoğunlukla streptokokun neden olduğu);
- Alkol kötüye kullanımı, kronik alkolizm;
- Hava koşulları (kuru veya soğuk iklim);
- Cildin travmatizasyonu (çizikler, böcek ısırıkları, güneş yanığı);
- Sık duygusal stres;
- Belirli ilaçları almak (örneğin lityum tuzları, adrenerjik blokerler, oral kontraseptifler, antimalaryaller);
- Sistemik hormonal ilaçların aniden kesilmesi.
Kuru cildin ve aşırı hijyenin sedef hastalığına neden olabileceği efsanelerine güvenmemelisiniz - bu kesinlikle doğru değil!
Sedef hastalığının aşamaları
Şu anda doktorlar hastalığın 3 aşamasını ayırt ediyor:
- Progresif - döküntü elemanlarının sayısında bir artış, papüllerin füzyonu ve yaralı bölgelerde yeni elemanların ortaya çıkması ile karakterize edilir. Plakalar parlak pembe renktedir ve pullarla kaplıdır. Yeni lezyonlarda hücre bölünme hızı 10 kat artar;
- Sabit - taze elementler gözlenmez, plaklar durgun kırmızı renktedir, pratikte soyulma yoktur, kaşıntı neredeyse rahatsız edici değildir;
- Gerileyici - kızarıklığın renk yoğunluğunun zayıflaması, döküntü unsurları soluktur, yenileri görünmez, soyulma olmaz, öznel belirtiler görülmez. Plakların çevresinde beyaz psödoatrofik halkalar oluşur ve büyük plakların ortasında sağlıklı cilt belirir. Döküntü yerinde renksiz lekeler kalır.
Bazı durumlarda hastaların cildinde gelişimin farklı aşamalarındaki elementler aynı anda bulunur.
Hastalığın belirtileri
Dermatovenerolog her şeyden önce psoriatik üçlünün varlığına dikkat eder. Bunlar noktasal kanama, terminal film belirtileri ve stearin lekesidir.
Plakaları çizdiğinizde bir "stearin noktası" belirir - artan soyulma gözlemlenebilir ve papüllerin yüzeyi ezilmiş bir stearin damlasına benzer hale gelir.
Teraziler tamamen çıkarılırsa, sözde terminal filmi görülebilir - yüzeyde ıslak, ince, parlak bir film görünecektir.
Noktasal kanama (Auspitz semptomu) - pul çıkarıldığında ciltte ortaya çıkar.
Dermatologlar ayrıca Koebner fenomenini de vurguluyorlar - cilt travması bölgesinde (çizikler, yaralanmalar) psoriatik döküntülerin ortaya çıkması.
Sedef hastalığının belirtileri türüne göre değişir ancak ortak noktalar vardır:
- Döküntüler - her zaman şu veya bu şekilde bulunurlar;
- Psoriatik elemanların bulunduğu yerde ciltte gerginlik hissi;
- Değişen yoğunlukta kaşıntı.
Sedef hastalığında plaklar çeşitli yerlerde görülür, ancak tipik lokalizasyona sahip alanlar da vardır:
- Kafa derisi (bu plak düzeniyle seboreik sedef hastalığından bahsediyoruz);
- Dizler ve dirsekler;
- Deri kıvrımları ve fleksör yüzeyler - dirsek, diz eklemleri, kasık, koltuk altı bölgesi, meme altı (bu lokalizasyon ters sedef hastalığı hakkında konuşmamızı sağlar);
- Lomber, sakrum;
- Palmoplantar sedef hastalığında sırasıyla avuç içi ve ayaklar;
- Tırnak sedef hastalığı – tırnak plakalarında çukurlaşma, subungual kanamalar, tırnağın tırnak yatağından ayrılması (onikoliz).
Sedef hastalığı cilt belirtilerinin yanı sıra başka semptomlara da neden olur. Örneğin, artropatik formda eklemlerde ağrı, şişme (çoğunlukla bu belirtiler ayaklarda, ellerde, ayak bileği ve diz eklemlerinde lokalize olur) olacaktır.
Sedef hastalığı türleri
Dermatologlar çeşitli hastalık türlerini ayırt eder:
Kaba(plak, sıradan) en yaygın olanıdır ve tüm sedef hastalığı vakalarının %90'ını oluşturur. Bu tür hastalıklarda, kırmızı-pembe renkli düz inflamatuar elementler (papüller) cilt yüzeyinin üzerinde çıkıntı yapar ve net sınırlara sahiptir.
Birleşme eğilimi gösterirler ve gümüş rengi pullarla kaplı farklı boyutlarda plaklar oluşur. Görünüşte bir çelenk veya coğrafi haritayı andırıyor.
Psoriatik elementler esas olarak kafa derisinde, dirseklerin ve dizlerin ekstansör yüzeyinde, alt sırt ve sakrum derisinde bulunur, ancak başka yerlerde de bulunabilirler.
Dirsek sedef hastalığı özel bir durum olarak tedavi edilir (dirsek üzerinde kalıcı bir plak vardır ve yaralandığında kötüleşmeye başlar).
Eksüdatif– endokrin hastalıkları (obezite, diyabet vb. ) olan hastalarda daha sık görülür. Lezyonlarda eksüdasyonun yanı sıra sarımsı gri kabuklar da vardır.
gözyaşı damlası şeklinde– Adından da anlaşılacağı gibi ciltte parlak kırmızı damlacıklar şeklinde çok sayıda papül görülür, soyulma ve infiltrasyon azdır. Çoğunlukla çocuklarda ve ergenlerde streptokok bulaşıcı hastalıklardan sonra ortaya çıkar. Bazı durumlarda guttat sedef hastalığı sıradan sedef hastalığına dönüşebilir.
Seboreiklokalizasyonunda farklılık gösterir - elementler kulak arkası ve nazolabial kıvrımlarda, göğüste, yıldızlararası bölgede, kafa derisinde bulunur. Pulların rengi sarımsıdır, bazen alın derisine yayılır ve "psoriatik taç" oluşur.
Püstüler– yüzeysel püstüllerle temsil edilen sınırlı (avuç içi ve ayak tabanlarında) veya yaygın döküntüler olarak kendini gösterir.
Püstüler tipler arasında, püstüllerin tabanları ve avuç içlerini kapladığı Barber'ın palmoplantar sedef hastalığı da ayırt edilir. Şiddetli kaşıntı, püstüllerin kabuk oluşumu ile kaynaşması ile karakterizedir. Hastalık sıklıkla tırnakları da etkiler.
Genelleştirilmiş Tsumbusch sedef hastalığında da püstüller bulunur. Bu tip hastalık, parlak eritem (kızarıklık) ve yüzeysel püstüllerin ortaya çıkması ile karakterizedir. Kızarıklığın olduğu bölgelerde yanma ve ağrı olur. Lezyonlar hızla büyür, birleşir ve cildin daha geniş bölgelerini kaplar. Tsumbusha sedef hastalığında epidermisin (derinin üst tabakası) ayrılması meydana gelir ve "pürülan göller" adı verilen oluşumlar oluşur. Hastalar genel halsizlik yaşarlar, etkilenen bölgelerde ateş, yanma ve karıncalanma nedeniyle işkence görürler.
Psoriatik eritrodermi
Doktorlar özellikle bu tür sedef hastalığına, psoriatik eritrodermaya odaklanmaktadır. Bu durumda patolojik inflamatuar süreç cildin tamamını veya neredeyse tamamını içerir. Sertleşir, sıkılaşır, pul pul öğelerle kaplanır ve cilt kırmızılaşır.
Hastalarımızın birçoğu ateşin subfebril seviyelere çıkmasından ve kendini kötü hissetmesinden şikayetçidir. Periferik lenf düğümlerinde bir artış var. Sedef hastalığının yanlış tedavisi (banyo, çok yoğun bronzlaşma, yüksek konsantrasyonda tıbbi merhemler vb. ) nedeniyle eritroderma gelişebilir. Diğer durumlarda ise sedef hastalığı yeni başlamış ve hızla ilerliyorsa sağlıklı kişilerde süreç gelişir.
Psoriatik eritrodermi uzun süre mevcutsa hastalarda tırnak hasarı ve saç dökülmesi yaşanabilir.
Psoriatik artrit
Bu patolojiye artropatik sedef hastalığı da denir. Eklem hasarları döküntülere paralel olarak gelişebilir ve bazı durumlarda daha erken başlayıp sedef hastalığının habercisidir.
Esas olarak ayakların ve ellerin küçük eklemleri etkilenir, ancak bazen el bileği ve ayak bileği eklemleri de iltihaplanma sürecine dahil olur. Hastalar eklem ağrısı, şişlik, deformasyon ve hareket kısıtlılığından endişe duymaktadır.
Teşhis
Teşhisin ana görevi vücuttaki cilt lezyonlarının yüzdesini belirlemektir. Bu, belirli bir hastada tedavinin etkinliğini değerlendirmek için gereklidir.
Teşhis koymak için çok sayıda testten geçmeniz gerektiğine dair bir görüş var. Ancak çoğu durumda durum böyle değildir ve döküntünün bir dermatovenerolog tarafından kapsamlı bir şekilde incelenmesi yeterlidir. Sedef hastalığının karakteristik belirtileri vardır, bu nedenle görsel teşhis zor değildir.
Tipik vakalarda bu psoriatik üçlüdür: noktasal kanama, terminal film semptomları ve stearin lekesi. Çoğu zaman, hastalar değişen yoğunluk derecelerinde kaşıntıdan rahatsız olurlar. Akrabalarda sedef hastalığının varlığı da önemlidir.
Ancak hastalığa tanı koyarken ayırt edilmesi gereken cilt belirtileri vardır. Örneğin papüler sifilizde de benzer bir tablo görülmektedir. Bu durumda doktor serolojik çalışmalar da dahil olmak üzere ayırıcı tanı yapacaktır.
Saçlı deri sedef hastalığı bazen seboreik dermatit ile karıştırılır. Sedef hastalığında doktor ciltte bir papül olduğunu, yani cilt seviyesinin üzerine çıkan ve pullarla kaplı bir sıkışma olduğunu belirler.
Sedef hastalığının artropatik formunda (deri döküntüsü olmadığında), dermatoloğun romatoid poliartrit değil sedef hastalığı olduğundan emin olması gerekecektir.
Çoğu zaman sedef hastalığı diğer hastalıklarla birlikte ortaya çıkar, daha sonra doktorlar yandaş hastalıklardan bahseder. Örneğin sedef hastalığı koroner kalp hastalığı, diyabet, depresyon veya gastrointestinal patolojilerle birleştirilebilir.
Bir dermatolog sedef hastalığını teşhis ederse, hastayı mutlaka bir gastroenterolog, kardiyolog, romatolog ve endokrinolog ile konsültasyona yönlendirecektir. Ve bu uzmanlar kapsamlı bir muayene önerecektir (her hastalık için standart bir test listesi, özellikle kan testleri vardır).
Modern kliniğin teşhis temeli en modern cihaz ve cihazlarla temsil edilmektedir. Bu, çeşitli hastalıklar için kapsamlı bir muayeneden geçmenizi sağlayacaktır.
Laboratuvar çalışmaları modern biyokimyasal ve hematolojik analizörler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ultrason tanı doktorları, gelişmiş ultrason makinelerini kullanarak hastaları muayene eder.
En son tıbbi teknolojiyle donatılmış radyoloji bölümünde radyografi ve mamografi çektirebilirsiniz. Klinikte ayrıca herhangi bir organın MRI veya CT taramasını da yapabilirsiniz.
Fonksiyonel teşhis bölümünün doktorları gerekli tüm çalışmaları yapma olanağına sahiptir: EKG, EEG, ekoensefalografi, günlük EKG izleme, günlük kan basıncı izleme, dış solunum işlevini ve diğer hayati göstergeleri belirleme.
Kliniğimizde sunulan en geniş tanı testleri yelpazesi, doktorların hastalıkları gelişimin hemen her aşamasında tanımlamasına olanak tanır.
Tedavi
Tedavinin temel amacı hastalığı kontrol altına almak ve remisyona (semptomların zayıflaması veya kaybolması) geçirmektir. Sedef hastalığının tedavisinde doktorlar aynı anda birkaç yön kullanır: ilaçlar (harici kullanım için merhemler ve diğer dozaj formlarının yanı sıra sistemik tedavi için tabletler) ve excimer ışığı kullanan fototerapi.
Dış tedaviler arasında kremler, merhemler, jeller, emülsiyonlar ve hormonal ilaçlar içeren spreyler bulunur. Glukokortikosteroidler bağışıklık sistemini baskılar ve iltihabı hafifletir. Çok sayıda dozaj formunda sunulurlar; her özel durumda doktor sizin için bireysel bir tedavi rejimi seçecektir.
Kaşıntıyı ve kuru cildi azaltmak için nemlendiriciler ve yumuşatıcılar kullanılır.
Sedef hastalığının kafa derisindeki belirtilerini hafifletmek için özel şampuanların kullanılması tavsiye edilir.
Kalsipotriol (bir D vitamini analoğu) da lokal tedavi için reçete edilir.
Sistemik tedavide doktorlar immünsüpresif ilaçlar reçete eder. Bu ilaçlar genellikle tedavisi zor olan yaygın sedef hastalığı türlerini tedavi etmek için küçük dozlarda (haftada bir kez) uygulanır. Benzer rejimler romatoid artritli hastalarda da kullanılmaktadır. Uygulama oral, intravenöz, intramüsküler veya deri altıdır.
Doktorlar ayrıca retinoidleri (biyolojik özellikleri A vitaminine benzer olan ilaçlar) da reçete eder.
Sistemik glukokortikosteroidler çok nadiren ve yalnızca özellikle zor vakalarda kullanılır.
Süreç ilerledikçe dış etkenlerin ve ağızdan alınan ilaçların kullanım sıklığı azalmaya doğru değişmektedir.
Bazı ilaçların fetal gelişim üzerinde olumsuz etkisi olduğunu unutmayın (örneğin, seçici immün baskılayıcılar), bu nedenle hamile kadınlarda kontrendikedirler.
Hiçbir alternatif tedavi olumlu sonuçlara yol açmaz. Sağlığınızı geleneksel şifacılara ve etkinliği kanıtlanmamış yöntemlere denememeli ve güvenmemelisiniz.
Doktorlarımız, kendi kendinize ilaç almamanızı ve kendinize çeşitli ilaçları bırakmamanızı (reçetelememenizi) tavsiye ediyor, çünkü bu yalnızca durumu daha da kötüleştirebilir ve döküntülerin artmasına neden olabilir!
Lazer cihazı kullanarak sedef hastalığının tedavisi
Dermatovenereoloji Merkezi size excimer lazer sistemi kullanarak hastalığı tedavi etmenin etkili bir yöntemini sunuyor. Bu, sedef hastalığı ve diğer bazı cilt hastalıkları için kanıtlanmış etkinliği olan ana fizyoterapötik tedavidir.
Bir excimer lambası, ksenon-klor bileşikleri üzerinde çalışır ve UV aralığında ışık yayar. Yalnızca belirli uzunluktaki ışınlar cilde nüfuz eder ve ciltteki iltihabı azaltır. Plakların kalınlığı azalır.
Işınlar sağlıklı cildi etkilemeden yalnızca "hasta" hücreleri etkiler. Bu terapi, cildin plaklarla kaplı bölgelerindeki T lenfosit popülasyonunu azaltır. Bu şekilde stabil remisyon sağlanır ve çoğu durumda excimer ışık tedavisi hormonal ilaçların bırakılmasını mümkün kılar.
Bu yöntem, mevsimsel alevlenmenin sedef hastalarına getirdiği eziyeti unutmanızı sağlar.
Dermatovenerolog öncelikle monokromatik excimer ışıkla fototerapi tedavisinin endikasyonlarını ve kontrendikasyonlarını belirler.
Endikasyonlar şunları içerir:
- Sedef hastalığı;
- Vitiligo;
- Atopik dermatit;
- Düzensiz kellik (alopesi);
- Yara izlerinin renginde değişiklik;
- Egzama.
Prosedür için çok az kontrendikasyon vardır, bunlar şunları içerir:
- Gebelik;
- Onkolojik hastalıklar;
- Şiddetli genel durum.
Sistem tedavisine neden dikkat etmelisiniz?
Dermatovenereologlar, excimer ışığıyla tedavinin bir dizi yadsınamaz avantajına dikkat çekiyor:
- Etki lokaldir, sadece sedef plaklarında ışınlar tüm vücudu etkilemez;
- Hafif vakalarda, stabil remisyon elde etmek için yalnızca fototerapi ve ışığa duyarlılaştırıcıların reçete edilmesi yeterlidir;
- Her yaştaki hastaya reçete edilir (3 yaşından itibaren);
- Lazer sistemiyle tedavi hastanede kalmayı gerektirmez, her türlü çalışma programına kolayca uyum sağlar;
- Sedef hastalığının çeşitli formları için etkilidir;
- Asgari kısıtlamalar.
Tedavi süreci nasıl yürütülür?
İlk randevunuzda doktor sizin için bir test yapacak ve bu sırada cildinizin fototipini belirleyecek ve minimum ultraviyole radyasyon dozunu belirleyecektir.
Ertesi gün, doktorun en uygun test sonucunu belirleyeceği randevuya gelirsiniz. Yani doktor, cildinize özel olarak uygun olan radyasyon gücünü bireysel olarak seçecektir.
Tedavi sırasında herhangi bir kısıtlama yoktur; yalnızca baharatlı ve yağlı yiyecekleri sınırlamanız ve bol miktarda sıvı içmeniz önerilecektir.
Fototerapinin etkisi sadece birkaç prosedürden sonra ortaya çıkar ve stabil bir remisyon için yaklaşık 5-10 prosedüre (bazı durumlarda 15) ihtiyacınız olacaktır.
Bir prosedürün süresi 10-20 dakika arasındadır, tedavi alanına ve etkilenen alanların sayısına bağlıdır.
Psikolojik yardım
Sedef hastalığının bulaşıcı olmadığını her zaman hatırlamanızı öneririz! Yine de hastalar genellikle döküntülerin varlığından kaynaklanan rahatsızlıktan çok, başkalarının tepkisinden endişe duyuyorlar. Bu özellikle kadınlar ve çocuklar için acı vericidir.
Çocuklar hasta bir çocuğa karşı zalimce davranabilirler. Bu nedenle, bir psikoloğa ve hatta bir psikoterapiste danışmak da dahil olmak üzere tedaviyi zamanında reçete etmek çok önemlidir.
Klinikte sedef hastalığının tedavisinin faydaları
Hastalar sedef hastalığını çeşitli nedenlerden dolayı tedavi etmeyi seçmektedir:
- Deneyimli, nitelikli dermatologlar ve kozmetikçiler;
- Hem dermatolojik hem de kozmetik sorunların aynı anda ortadan kaldırılması;
- Özellikle lazer sisteminin kullanıldığı yenilikçi tedavi yöntemleri;
- En modern teşhis yöntemleri;
- Çeşitli uzmanlık alanlarındaki doktorlara danışma fırsatı.
Ciltte plaklar, kaşıntı ve pullanma konusunda endişeleriniz varsa kliniğe başvurun. Her zaman nitelikli tıbbi bakım alabilirsiniz.
Sedef hastalığının önlenmesi
Dermatovenerologların asıl görevi sedef hastalığının alevlenmesini önlemektir. Bu amaçla önleyici tedbirler öneriyorlar:
- Stres önleme;
- Soğuk algınlığının önlenmesi;
- Kronik enfeksiyon odaklarının kontrolü;
- Cilde zarar veren kaba, dar kıyafetlerin reddedilmesi.
Sedef hastalığının önleyici tedbirleri ve zamanında tedavisi sayesinde doktorlar hastalığın şiddetini hızlı bir şekilde azaltabilmekte ve hastalığın birçok belirtisinin ortadan kalkmasını sağlayabilmektedir.
Hastalık tedavi edilmezse ne olur?
Tedavi edilmezse döküntü yayılacak ve giderek daha fazla deriyi dolduracaktır. Tedavisi çok daha zor olan eritrodermik tipe geçiş mümkündür.